Pelsstell
Trimming av JRT
Pelsstell

Følgende artikler og bilder er lånt av
www.ntk-jrt.no med tillatelse

Her vil du finne beskrivelser og bilder av de tre ulike pelsvariantene hos Jack Russell Terrier. Videre har vi tatt med enkle råd og tips for stell av de ulike pelsvariantene, samt bilder av utstyr som brukes til pelsstell.

Din oppdretter skal kunne gi deg og din Jack Russell utfyllende veiledning i napping og pelsstell. I tillegg arrangeres jevnlig nappekurs i regi av NTK og de ulike terriergruppene som er tilsluttet NTK. Utdyping av selve nappeteknikken er derfor ikke tatt med her.

Ansvarlig for tekst og bilder: Monica Berg og Inger-Lise Teigland

Jack Russell’s 3 pelsvarianter

I vår siviliserte verden feller ikke Terrierne pels på naturlig måte. I vill tilstand ville nok pelsen gradvis slites av og erstattes med ny, da de fleste terriere opprinnelig er jakthunder.

Når pelsen kommer over en viss lengde, blir den overmoden, død eller råtten. Den ligger i veien for den nye pelsen, omtrent som ugress for en kultivert plante. For å få frem den nye pelsen må vi derfor nappe ut det gamle håret med roten. Hvis håret klippes eller skjæres bort blir det fremdeles noe igjen som hindrer naturlig vekst av den nye pelsen.

  

Når hunden skal trimmes må pelsen først være utgredd og børstet. Trimmingen skal skje i hårets vekstretning og på en slik måte at hunden ikke utstettes for unødig smerte. En frisk, dekkende pels - selv om den kan synes kort - er varmere enn en lang død pels. Resultatet er en levende, glansfull og hard dekkende pels. For oss er den estetisk tiltalende og for hunden er den sunn og praktisk.

Alle pelsvarianter skal ha pels bestående av to lag. Dette for å beskytte mot vær og vind. En Jack Russell skal ikke være langhåret, da er den bare utrimmet. Det finnes mange måter å trimme på og en må selv finne ut hvilke teknikker som passer for deg. Ikke ha en nybadet hund når den skal trimmes, selv om du skal sende den til en profesjonell trimmer.

Utstyr til napping / trimming fåes kjøpt hos de fleste hundeutstyrsbutikker. Trimmeutstyr varierer mye i pris, og det dyreste er ikke alltid det beste. Du må prøve deg fram til det utstyret du trives med å bruke.


Glatthåret

Myk tett underpels med kort noe grovere overpels. Helt glatt på hode og bena. Glatthåra slipper litt pels hele året, noe mer på høst og vår.

   

Minimalt med pelsstell, men børsting med gummibørste er å anbefale ett par ganger i uken, fordi da får du mindre hår rundt i huset.


Broken

En mellomting mellom glatthåra og strihåra. Myk tett underpels med grov og noe lenger overpels. Lenger pels spesielt over nakke og rygg, hodet har mustasje og skjegg og de er mer pelssatt på bena og halen. Røyter noe mindre en den glatthåra, men har noe mer pelsstell.

   

Jevnlig greing med en fintannett kam er lurt fordi den får med seg dødt underhår og løshår. Ved napping kan man enten bruke fingrene eller trimmekniv.


Strihåret

Rikelig med tett underpels med rett og ganske lang og grov overpels som skal være tilliggende. Rikelig behåret på kropp, hode, hale og ben. Rikelig med skjegg, barter og bryn.

   

Strihåret burde trimmes/nappes fra 2 til 4 ganger pr. år.